19. května 2013

Let the Sky Fall


Autor: Shannon Messenger


Knižní série: Let the Sky fall
Díl: 1.
Žánr: Young Adult, Dystopia, Mythology
Datum vydání v USA: 5. května 2013
Nakladatelství: Simon Pulse
Počet stran: 416
Datum vydání u nás: Nevyšlo


Sedmnáctiletý Vane Weston nemá ponětí, jak přežil tornádo kategorie 5, které zabilo jeho rodiče. A nemá ponětí, jestli je ta krásná, tmavovlasá dívka, která zmítá jeho sny každou noc od té bouřky skutečná.

Sedmnáctiletá Audra je Sylph – vzdušný element. Chodí na větru, může přeložit jeho svůdné písně a dokonce to může přímět být i zbraní pouhou sérií příkazů. Také je strážkyní – strážkyní Vanea – a přísahala chránit Venea ať to stojí, co to stojí. I když to znamená obětovat svůj vlastní život.

Když uspěchaná chyba prozradí jejich umístění nepřátelům, kteří zabili obě jejich rodiny, Audra je nucena pomoci Vaneovi, aby si vzpomenul kdo je. Má moc, kterou může získat – tajný jazyk Severního Větru, kterému pouze on může rozumět. Ale odhalení jeho dědictví také odhalí vzpomínku, kterou Audra potřebuje, aby zapomněl. A jejích největší nebezpečí nejsou válečníci, kteří přicházejí, aby je zničili – ale zakázaná láska, která mezi nimi vznikla.
 Vane Weston by byl  vcelku normální kluk, kdyby nebyl zázračné dítě. Přežil tornádo páté kategorie, při které zahynuli jeho rodiče. Teď žije s nevlastními rodiči a vede vcelku normální život. Má kamarády, snaží se randit s děvčaty, i když má při každém rande smůlu a vždy se stane něco, co mu to pokazí a proto ještě nikdy žádnou nepolíbil. A pak je tu ještě jedna věc, od té doby, co zemřeli jeho pravý rodiče, navštěvuje jeho sny krásná tmavovlasá dívka a Vane na ni nedokáže přestat myslet.

Audra je Sylph – to znamená, že dokáže ovládat vzduch jakkoliv se jí zachce, použít ho jako zbraň anebo si na něm jenom tak chodit. Jenže Audra si prošla mnohýma a musí se vyrovnávat s tím, že tak trochu může za to, že její otec umřel a její matka ji z toho viní. A k tomu všemu udělala velkou chybu, zabránila tomu, aby Vane políbil dívku tak, že po nich teď jdou válečníci může, který ovládá jejich svět.

Let The Sky Fall vypadala jako neskutečně zajímavá, originální dystopická obálka s překrásnou obálkou a perfektní anotací. Zaujala mě na první pohled a já jsem si ji chtěla opravdu moct přečíst. Potom mně ji vybrala Vendea v měsíčním párování a já z toho pomalu skákala osmdesát pět metrů vysoko.

V knize se nesetkáme s mnoha postavami, ale ty které tam jsou stojí fakt za to (sarkasmus). Jen je Tdy pro vás vyjmenuji:

  • Audra, naše hlavní hrdinka, která je spíše kříženec kachny s krůtou než ochránkyně a Sylph. Neskutečně nudná a pitomá. 
  • Vane, náš hlavní hrdina, který mně zase naopak připomíná růžového, neschopného mimozemšťana. K tomu v 85% (možná více) knihy myslel spíše rozkrokem než mozkem. 
  • Matka Audry – pořádná, ale dobře napsaná mrcha. 
  • Nevlastní milující matka Venea, která když se dozví pravdu o jejím nevlastním synáčkovy, tak to bere… tak trochu hodně neočekávaně.
  • A pak tu máme pár vedlejších postav, které mohou být v knize úplně vynechané, protože až na jednu s dějem nemají nic společného.


Absolutně nechápu, jak někdo dokáže takhle zmrvit takhle skvostný nápad na knihu a udělat z toho… něco takového. Ta kniha má pouze jednu dobrou věc a to je matka Audry – takou mrchu uvidíte málokdy a musím říct, že ta byla promyšlená vcelku dobře – oproti zbytku knihy.

Autorce se tahle kniha prostě nepovedla. Potenciálu má opravdu hodně, ale když skvělé nápady zkombinujete s nepochopitelnými vysvětleními, nad kterými by i šestileté dítě zavrátilo oči a pláclo se rukou přes čelo, tak je jasné, že je něco špatně. A tady toho bylo opravdu špatně až moc.

Bohužel, jsem takhle už dlouho zklamaná nad knihou nebyla a podle mě si v žádném případě nezaslouží více jak 1 hvězdičku a já si rozhodně pokračování nepřečtu, protože nevěřím, že by autorka z tohohle dokázala vyždímat něco lepšího. Už si to pokazila a to fakt pořádně. Knihu bohužel nemám komu doporučit, stačí si přečíst anotaci a podívat se na obálku a budete z toho vědět více a užijete si to více jak celou knihu.  

6 komentářů:

  1. :D Růžovej... a ta kříženkyně krůty... Dokonalý, to je kniha pro mě! (ironie)

    OdpovědětVymazat
  2. Ejha... a to som mala v plánu túto knihu čítať :D Po tvojej recenzii sa už toho asi tak veľmi hrnúť nebudem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja to fakt nechápem. Má to takú krásnu obálku :D Podľa mňa by mali pekné obálky robiť iba na dobré knihy, lebo takto to nie je fér :D

      Vymazat
    2. Přesně! A k tomu ta anotace... to prostě člověka nastřelí a pak se nemůže divit, jak špatné to je.

      Vymazat