12. května 2013

Unravel Me


Autor: Tehereh Mafi


Knižní série: Shatter Me
Díl: 2.
Žánr: Young Adult, Dystopia, Post Apocalyptic, Supernatural
Datum vydání v USA: 5. února 2013
Nakladatelství: HarperCollins
Počet stran: 461
Datum vydání u nás: Zatím nevyšlo


tick
tick
tick
tick
tick
tick
je takměř
čas na válku.

Juliette utekla do Omega Point. Je to místo pro lidi jako ona – lidi s dary -  je to také hlavní sídlo odboje.

Je konečně volná od Znovunastolení, volná od jejich plánů, aby ji použili jako zbraň a volná milovat Adama. Ale Juliette nikdy nebude volná od jejího smrtelného doteku.

Nebo od Warnera, který chce Juliette víc, než si kdy myslela. 
Juliette utekla s Adamem a dostali se do Omega Point. Omega point je místo, kde se nachází lidi podobný Juliette. Lidi, kteří dokážou dělat věci, kteří normální lidé ne. To ale není jediná věc, kterou se Omega Point zabývá. Tou další je, že plánují odboj proti Znovunastolení.

Juliette se snaží ovládnout svoje schopnosti a najít způsob, jak je využít. Bohžel má ale také velké problémy zapadnout do místní komunity. A tentokrát to není jen kvůli lidem, kteří se ji bojí, ale také kvůli ní samotné.

Ve stejnou chvíli, kdy se Juliette snaží ovládnout nejen svoji smrtící schopnost, ale také samu sebou se Adam snaží zjistit, jak je možné, že se může dotknout Juliette bez toho, aby na něho působil její smrtící dotek. A pak je tu stále Warner, který stále stejně moc touží po Juliette, moment… chce ji ještě více…

Od tohohle pokračování jsem očekávala podobnou jízdu jak od prvního nebo něco víc. Jsem velice ráda, že Tehereh nezklamala a já dostala víc, mnohem víc. Unravel me se hodně zabývá vývojem postav a vztahu mezi nimi, také se dostáváme do nového prostředí Omega Pointu a tím pádem poznáváme i mnoho nových postav, některé zajímavé, některé méně zajímavé.

Juliette mě v pokračování chvílemi neskutečně vytáčela. Tak moc, že jsem chvílemi myslela, že mně oči zůstanou hledět někam nahoru a už se nevrátí zpátky do normálního stádia z toho, jak často jsem je nad ní zavracela.  Rozhodně si v téhle knize prošla nevelkýma změnami. Konečně měla okolo sebe někoho, komu na ní záleželo více než na čemkoliv jiném. A taky si procházela tou změnou, že ne všichni se ji bojí tak moc, aby se vyhýbali kontaktu s ní. Ale to nejhorší pro ni zejména bylo to, že se musela naučit, jak ovládat svůj dar… a přitom nevěděla jak.

Adam je stále ten dokonalý chlap, za kterého by zabila každá ženská. V Unravel Me ho poznáme mnohem lépe než v Shatter me. A musím říct, že většina z toho není zrovna veselá a tím čemu ho Juliette vystavila, bylo ještě horší.

O Kenjim jsem nevěděla co si po prvním díle myslet. Ano vždy mě rozesmál, ale stále to bylo málo. Teď máme šanci ho poznat lépe, vidět jak vyhecuje Juliette a také jeho další vtípky. Přesto je stále tajemnou postavou a doufám, že se v novelce/třetím díle o něm dozvím více z jeho minulosti.

A i když všechny tyhle tři postavy poznáme blíže a i v novém světle, ten, který v téhle knize nejvíce šokuje je Warner. Unravel me zejména kvůli téhle postavě bude nejvíce zlomovou knihou. Buď se přenesete přes jeden ‚detail‘ anebo nepřenesete a tím pádem tuhle knihu s největší pravděpodobností zavrhnete. Rozhodně se do ní nepouštějte s nějakou obrovskou nenávistí k Warnerovi – vyčistit si mysl a zkusit to s ním. Já vím, že je to magor, ale ten kluk má něco do sebe a já si ho zamilovala ještě více. Rozhodně nejlépe sepsaná záporně nezáporná postava v YA.

Ten úžasný příběh a krásný styl psaní Tehereh (ta ženská prostě ví, jak napsat knihu) tomu zase dal a já jsem z toho byla naprosto nadšená. Takže kniha ode mě dostává 5 hvězdiček a já už se klepu na pokračování! A doufám, že se Tehereh zase překoná a bude ještě lepší. 

5 komentářů:

  1. Ach můj bože... Ty Kenjiho vtipy... To ne... No a ten Warner... Dost jsem na tu jednu věc koukala.. Tahereh prostě zase válí.

    OdpovědětVymazat
  2. Já nevím, na který břeh mám přejít. Team Warner, anebo team Adam? :D Vlastně Adam mi připadá jako pes od začátku, takže asi půjdu na tu "zlou" stranu. :D Na ten jeden "detail" se těším, protože Tehereh opravdu dělá v téhle sérii zázraky. :D) Brzy se chci pustit do té novelky s Warnerem, ale mám strach, že tý angličtině nebudu moc rozumět. :D

    Ale nemohu si pomoci s jedním bodem.. Proč mi celé Omega Point připadá jako středisko z X-menů? :D :D No nic, já jdu psát romány jinam. :D (promiň)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni jsou oba dva v určitém smyslu úžasní. Jeden je super magor, druhý je perfektní. :) Jsem zvědavá, jak se ti bude pokračování líbit, snad hodně. :)

      A do novelky se určitě pusti, angličitna néni tak těžká a není důležité rozumět každému slovu. :)

      Asi protože to tak trochu je jak středisko X-menů. :D

      Vymazat
    2. Konečně někdo sdílí mé potrhlé názory! Juhůůů! :D Já si asi počkám na české vydání (Bude to Zlomená? Nebude to Zlomená?), které snad vyjde brzy. :D Není nad to číst rodným jazykem. :D A novelku mám připravenou na počítači, takže šupky dupky, někdy k ní zaskočím na kafe. :D))

      Vymazat
  3. Chtěla bych se zeptat, kde bych mohla koupit knihu Unravel me a Destroy me ?
    Chtěla bych si je přečíst v angličtině, ale nechce se mi je objednávat z USA a platit dolary.
    Nevíš o českém knihkupectví, kde bych platila korunami ?

    OdpovědětVymazat