29. června 2013

A Midsummer's Nightmare


Autor: Kody Keplinger


Žánr: Young Adult, Romance, Chick lit, Contemporary
Datum vydání v USA: 5. června 2012
Nakladatelství: Poppy
Počet stran: 304
Datum vydání u nás: Nevyšlo




Snové léto Whitley Johnson s jejím rozvedeným otcem se stalo noční můrou. Zrovna potkala jeho novou snoubenku a její děti. Snoubenčin syn? Whitleyin úlet na jednu noc z maturitního večírku. Prostě skvělý.

Ještě horší je, že naprosto nesedí do jeho nové country-klub rodiny. Chodí na párty. Hodně. Tak moc, že si nevšimne dobrých věcí přímo pod jejím nosem. Její malé sladké budoucí nevlastní sestřičky, která je jedinou osobou, kterou Whitley měla kdy ráda, nejlepšího kamaráda (i když Whitley přísahá, že nebere nic jako ‚nejlepší kamarád‘) a velice přitažlivého kluka, který není jejím nevlastním bratrem. Bude potřeba všech tří, aby pomohli Whitley se přenést přes její zlost a začít skládat části její rodiny dohromady.
Whitley po konci závěrečného ročníku střední školy čeká její nejoblíbenější část roku. Léto s jejím otcem.  Už se nemůže dočkat, až se konečně dostane z domu od své matky, s kterou nemá zrovna nejlepší vztah a užije si léto se svým otcem tak, jako každý rok.  Proto pro ni byl opravdový šok, když ji její otec zavezl k jeho nové rodině. Nová snoubenka, nové děti. Kluk a holka. To nejhorší je ale, že ten s tím klukem, který se má brzo stát jejím nevlastním bratrem, měla úlet na maturitním večírku.

Whitley se uzamkne sama do sebe a rozhodně se nedokáže přenést přes to, že její otec si našel novou rodinu. Že její úžasné léto je úplně zničené. Že její otec, se kterým chtěla mluvit o své budoucnosti, ji ignoruje a má vždy něco lepšího na práci, než ji. Proto začne chodit na večírky a opíjet se tak, že o tom vědí všichni ve městě a klepy o ní kolují úplně všude. A později se situacemi, které se začnou vyvíjet, budou jen horší a mnohem peprnější a to zejména ohledně jejího milostného života, do kterého se značně nabourávat ten, který by neměl.

Od knih Kody Keplinger vždy očekávám hodně a vždy se bojím, že mě zklamou.  A Midsummer’s Nightmare je třetí kniha, kterou Kody napsala a také to byla moje třetí kniha, kterou jsem od této báječné autorky četla. Už podle anotace to vypadalo, že dostanu něco, co se mně bude moc líbit. Jsem ráda, že jsem se nespletla a já si tuto skvělou knihu mohla uřít stejně tak moc jako The DUFF a Shut Out.

Whitley stejně jako ostatní hrdinky z knih Kody byla výborná a naprosto reálná. Myslím, že nejdna z nás by se zachovala stejně v její situaci a vyšilovala by stejně tak, jak to dělala Whitley. I když se Whitley určitým způsobem snažila cítit a vypadat jako silná ženská, tak jí to moc nešlo. Proto se oddávala alkoholu a ostatním věcem, které ji později přinesly problémy.

A Nathan? Sice je trochu více snový, než ostatní kluci z knih Kody, tak i tak byl úžasný a komu by vadilo, že je trochu více nereálný než zbytek knihy/postav/příběhu? Mně teda rozhodně ne. K tomu byl tak sladký dohromady s Whitley a je jasné, že ty dva prostě spolu měli být.

Dále musím i zmínit ostatní postavy, které mně přišli prostě výborné. Nathanova sestřička byla prostě výborná a já jsem moc ráda, že se Kody rozhodla o ni napsat krátkou novelku, kde se s ní znovu setkáme. Největší šok ale pro mě byl, že celkem velkou roli v knize dostal Harrison. Harrison z The DUFF. To bylo prostě… WOAH. Byla jsem fakt moc ráda, že se tam objevil a bylo skvělé vidět jak se Whitley přes její ‚přátelé ne‘ přenesla a nakonec ho jako přítele opravdu brala. Ale to nejlepší ohledně hlavních postav nakonec. V knize se také objevila Bianca Piper a Wesley Rush. Ano hlavní postavy The Duff. Bylo fakt krásné vědět, že jsou stále dohromady a že jím to kape jako švýcarské hodinky.

Na knihách od Kody se mně nejvíce líbí, že i když jsou všechny jiné, tak jsou stejně úžasně Keplingerovské. Vždy ukazují, co je možné, že se v reálném světě stane a ukáže nám tím i pohled postav/lidí, kteří se v těchto situacích objeví.  A Midsummer’s Nightmare byla jedna z těch knih. Velice lehce se četla, zabírala se vážným rodinným, ale také milostným tématem.  A i s těmito tématy tam dokázala Kody nacpat vtipné nebo zlaté scény, které nám prostě vykouzlí úsměv na tváři. Proto knize dávám 5 hvězdiček, které si rozhodně zaslouží. 

2 komentáře:

  1. Toto bola brutálna kniha, ale ktoré od Kody nie sú? Akurát som si o tejto autorke písala s jednou babou a pýtala sa ma, či náhodou nemám Secrets and lies.
    Veľmi nemusím krátke príbehy. Dnes ich dosť veľa autorov píše, no v podstate v nich nie je nič, čo by mohlo výrazne zasahovať do deja hlavných kníh, tak nechápem zmysel toho, prečo by som ich mala čítať.
    Je príliš veľa kníh, ktoré mám na zozname, neviem či by sa mi oplatilo strácať čas ešte aj s poviedkami k príbehu.

    OdpovědětVymazat
  2. Pekná recenzia 8) Ešte sa len chystám na Duff a možno sa potom kuknem aj na toto 8)

    OdpovědětVymazat