6. července 2013

(RC) Setkání s duchem

Autor: Stacey Kade


Originální název: The Ghost and the Goth


Knižní série: Mezi nebem a zemí
Díl: 1.
Žánr: Young Adult, duchové, supernatural
Datum vydání v USA: 29. června 2010
Nakladatelství: Hyperion Book CH
Počet stran: 281
Datum vydání u nás: Březen 2013
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 216
Královna školy a hvězda místních roztleskávaček Alona Dareová je předurčena pro skvělou budoucnost. Její život však končí nečekaně pod koly autobusu. Všichni si myslí, že je navždy pryč, ale... Alona zůstala ve světě živých jako duch. Pouze jediný člověk ji může vnímat - spolužák a totální lúzr Will. Podaří se jim překonat vzájemnou nechuť a pomoct jeden druhému? Proč Alona neodešla skrze jasné světlo do onoho světa?
Autobus, který zničil život královně školy
Když vás srazí autobus přímo před školou, očekáváte, že umřete a přejdete rovnou na druhou stranu. To stejné očekávala královna školy, více kapitánka roztleskávaček, kterou čekala úžasná budoucnost – Alona Dareová. Alona Dareová z nějakého záhadného důvodu nemůže po své smrti přejít na druhou stranu. Stále trčí mezi lidmi, kteří ji nevidí a ani neslyší. Byla svědkem svého posmrtného pohledání, svého pohřbu, truchlení ve škole a také všech těch klepů, které se po její smrti vynořily. A nejenom to. Zjistila, jací její přátelé doopravdy byli a co si o ní mysleli. A to není všechno. Také načapá svoji nejlepší kamarádku, jak se muchluje s jejím klukem. A to teprve umřela! Alona je vytočená, řve na všechny, kteří je nemůžou slyšet. Potom si ale všimne něčeho zvláštního. Ten ghoth kluk, se jí směje. Jak je možné, že si jí směje? Vždyť je mrtvá a nikdo ji nevidí a neslyší… a možná to není tak docela pravda.

Ne všichni ředitelé jsou milý dědouškové
Will Killian není úplně normální kluk. Vidí a slyší duchy a to mu neskutečně komplikuje jeho život. Kvůli všem těm chovům okolo, kteří od něho neustále něco chtějí a na něj mluví je pod neustálým dohledem psychiatra, a také je šikanovaný svým ředitelem školy, který si ho pozve do ředitelny i jenom za kraťoučký pozdní příchod do školy. Dělá mu naschvály, prohledává mu batoh, skříňku a tak dále. A k tomu všemu teď přibude Alona Dareová, která potom co zjistí, že ji vidí a slyší, chce jeho pomoc.

Dvě hlavní postavy, dva pohledy do příběhu
Alona je velice dobrá a vtipná hlavní postava. Výborně sepsaná hrdinka, která perfektně sedne na zbožňovanou královnu školy. Většinou také postavy ráda nemám, protože skoro vždycky jsou to obrovské nány, které se zajímají jenom o to co si dát na sebe, na obličej, anebo o kluky. Alona je vlastně stejná jako všechny rádoby královny škol, které uvidíme ve filmech, s tím rozdílem, že Alona je vtipnější, vyzrálejší a ne vždy si procházela růžovou zahradou. Alonu jsem si díky tomuto postoji a jejímu vtipnému chování velice oblíbila, i když asi nikdy nebude patřit mezi mé nejoblíbenější.

Will Killian je pravý opak Alony. Přišel mi nezáživný, většinu času nudný a jeho pohledy do příběhu jsem si neužívala tak moc, jako ty Alony. Will má opravdu těžký život, nedokážu si představit, že by mě neustále otravovali duchové a něco ode mě chtěli a žvanili na mě non-stop celé dny. Stejně tak bych nevydržela a asi nakopnula ředitele a také jeho psychiatra. A i přesto, že Willův život je v mnoha ohledech těžký, tak pro mě nebyl dostatečně záživný.

Příběh s duchy, ale také bez duchů
Setkání s duchem jsem na začátku tohoto roku četla v angličtině a jsem ráda, že můžu říct, že překlad příběhu nic neubral. Kniha je napsaná velice lehkým a vtipným způsobem a díky tomu ji máte přečtenou i za jedna odpoledne. Příběh sice není nijak úžasný, chvílemi možná i trošku utahaný, ale vždy se tam vyskytne nějaká ta vtipná perlička, která vám čtení osvěží a vám se zase chce pokračovat dál.  

Nemůžu říct, že kniha je špatná, to vůbec ne. Ale já očekávala jak poprvé, tak podruhé něco více. I když jsem příběh znala, tak jsem si ho i tak nedokázala užít více jak poprvé. Hodně to podle mě kazí postava Willa, který mně prostě nesedl. Věřím, že kdyby celá kniha byla z pohledu Alony, tak by byla mnohem lepší a ještě vtipnější než je.

Knihu doporučím hlavně těm, kteří mají rádi paranormální příběhy s troškou americko-středoškolského kouzla. Jak jsem řekla, Alona je prostě ten typ královny školy, který se normálně objevuje v amerických filmech ze střední školy, proto je celkem zajímavé vidět, jak taká holka přemýšlí po své smrti. A jestli se díky té smrti dokáže změnit.

Hodnocení
Setkání s duchem si pro ode mě odnáší 3 hvězdičky. A i když nepatří mezi mé nejoblíbenější kousky, tak si moc ráda přečtu pokračování, abych se dozvěděla, jak příběh bude pokračovat a jestli vznikne mezi Alonou a Willem něco více, než v prvním díle. K tomu jsem slyšela, že pokračování má být mnohem strašidelnější než první díl, tak jsem zvědavá. A pokud se nemýlím, tak nakladatelství Fragment vydá druhý díl už letos na podzim.
Děkuji mnohokrát nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Pokud vás kniha Setkání s duchem zaujala, můžete si ji zakoupit na oficiálních stránkách nakladatelství.

4 komentáře:

  1. Škoda, že ti tá kniha toľko nesadla. No môžem sľúbiť, že ďalšie diely vážne budú o kúsok strašidelnejšie, myslím, že trojka najviac. A dej sa tiež vylepší, i keď Willa sa bohužiaľ nezbavíš. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ti budu věřit, ale celkem se děsím toho, že se to mně nebude líbit. :D A ten Will mně fakt leze na nervy.

      Vymazat
  2. Tak jo, číhá na mě z poličky. Snad se k ní někdy během prázdnin dokopu.. ale jestli to bude strašidelné, tak se budu fakt bát! :D (jak já nemám ráda roztrhnuté pohledy na časovou osu) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě to není strašidelné ani trochu. Snad ty další díly budou. :D

      Vymazat