11. srpna 2013

(RC) Hněv bohů

Autor: Rick Riordan


Knižní série: Kronika Cartera Kanea
Díl: 2.
Žánr: Middle Grade, Mythology, Fantasy
Datum vydání v USA: 3. května 2011
Nakladatelství: Hyperion Books for Children
Počet stran: 452
Datum vydání u nás: 2září 2012
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 352
Život Cartera Kanea a jeho sestry Sadie se převrátil naruby. Odhalili totiž tajemství své rodiny.
Sourozencům Kaneovým koluje v žilách krev pradávných faraonů. Mimo to zdědili talent starých egyptských mágů. Paráda? Kdepak! Všechna ta zaklínadla, která se teprve učí ovládat, sotva stačí na to, aby se ubránili zákeřným protivníkům, nestvůrám, nebezpečným mágům a rozzlobeným egyptským bohům… Navíc se v kouzelné říši duatu pomalu probírá k životu ten nejhrozivější soupeř: had Apop, který chce nastolit věčnou vládu chaosu. Carter a Sadie musí najít tři části kouzelného svitku, který probudí boha slunce Rea, a objevit, kde se starý bůh vlastně ukrývá. Na záchranu světa zbývá jenom několik dní a čas se už začal odpočítávat…

Druhý díl trilogie úspěšného amerického spisovatele Ricka Riordana (autora Percyho Jacksona) navazuje na předchozí díl Kronika Cartera Kanea - Rudá pyramida
Co třeba si probudit boha slunce Rea?
Po tom co otec Kartera a Sadie zničil Rosettskou desku, se život těchto dvou sourozenců obrátil vzhůru nohami. Museli se začít vypořádávat s věcmi, o kterých si ještě nedávno mysleli, že neexistují. Z Cartera a Sadie se stali mágové, kteří… mají zachránit svět. V duatu se totiž začal probírat ten nejnebezpečnější… Apop. A možná jediným způsobem jak zachránit svět je probudit boha sluce Rea, ale to samozřejmě není jen tak jednoduché, jak to zní. Carter se Sadie musí najít tři části kouzelného svitku, který by jim měl pomoct ho probudit.

Zní to celkem snadně, ne? No bohužel pro Cartera a Sadie to zas jednoduché není, protože ne všichni podporují jejich rozhodnutí. Proto po nich jde magická společnost, ale taky někteří bohové, kteří nechtějí, aby byl bůh slunce probuzen. Zvládnou se Carter a Sadie vypořádat se vším a zachránit svět?

Nové postavy a zase ty dva pohledy do příběhu
Na druhý díl této egyptské série od Ricka Rirodana jsem se moc těšila a byla jsem zvědavá, jak bude příběh Cartera a Sadie pokračovat. V druhém díle se setkáváme s mnoha postavami, jak starými tak novými. Ale těch nových se objevilo fakt hodně a chvilku jsem musela vždy přemýšlet, který je který.

Do příběhu jsme zase nakoukli dvěma pohledy. Oba, Carter is Sadie, jsou výbornými postavami, které dávali příběhu opravdový šmrnc. V prvním díle jsem měla sice Cartera radši jak Sadie, ale v tomto díle se to nějak překlopilo a já si konečně pořádně oblíbila Sadie. Její části příběhu byly zábavnější, akčnější a celkově záživnější.  Naopak části Cartera mně vždycky přišli více podrobné. Vždy dokázal všechno výborně popsat co se starověkého Egypta a bohů týče.

Akce, akce *nádech* a zase ta akce
Starověký Egypt byl vždy jedním z mých oblíbených témat a já si stále pamatuji, jak jsem se snažila naučit, co který hieroglyf znamená. Rick pokračování Rudé pyramidy napsal moc dobře, ale nemůžu říct, že by se mně líbilo více jak první kniha. Nevím čím to je, ale něco tomu prostě chybělo, nebylo to úplně perfektní a já se chvílemi nudila, i když byla kniha přeplněná všemožnou akcí.

Hněv Bohů by se dal také nazvat malou cestovatelskou příručkou, protože jsem v příběhu navštívila opravdu spoustu míst. Londýn, Rusko, ale také tajemný duat. Všechno toto ‚přelétávání‘ v příběhu na všechny různé části světa vytvářelo spoustu akce, protože kam se Kaneovi pohnuli, tam byl samozřejmě někdo, kdo by se jich chtěl zbavit. Já jsem nikdy nebyla obrovským fanouškem pře-akčněných. V prvním díle nevadilo, tady už to trošku skřípalo.

Sice to nebylo lepší jak první díl, ale...
Musím opravdu velice pochválit překlad a zpracování knihy, protože to nemělo chybu, Ani jednou jsem nenarazila na něco, co by mně nesedělo a u čeho bych musela přemýšlet. Kniha se četla velice lehce.

Hodnocení
Nemůžu říct, že jsem byla pokračováním této egyptské série zklamaná. Dostala jsem to, co jsem očekávala, jen jsem doufala, že ty akční scény budu papat stejně tak jako v první díle. Bohužel, to se nestalo, ale i tak kniha dostává skvělé 4 hvězdičky.
Děkuji mnohokrát nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Pokud vás kniha Hněv bohů zaujala, můžete si ji zakoupit na oficiálních stránkách nakladatelství.

3 komentáře:

  1. Já bych si tuto knížku ráda přečetla.. :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Běž do ní, pokud máš ráda hodně akce, tak to bude pro tebe výborné. :)

      Vymazat
  2. Ja by som si asi už konečne mala prečítať prvý diel :D ale keď nič nestíham :D

    OdpovědětVymazat