5. května 2013

Boy Meets Boy


Autor: David Levithan


Žánr: Young Adult, Contemporary, M M Romance
Datum vydání v USA: 10. května 2005
Nakladatelství: Alfred. A. Knopf
Počet stran: 185
Datum vydání u nás: Nevyšlo

Tohle je příběh Paula, studenta druhé ročníku střední školy jako žádné jiné. Rozstleskávačky jezdí na Harleyích, královna homecoming plesu bývala kluk se jménem Daryl (nyní preferuje Ignite Derlene) a je také hvězdná quarterback jejich školního týmu. A tak byla 'gay-hetero' aliance vytvořena, aby mohla pomoci 'hetero' dětem s učením tance.

Když Paul potká Noaha, myslí si, že našel toho, pro koho jeho srdce bylo stvořeno. Dokud to nepokazí. Školní sázkař říká, že je to 12 ku 1 proti tomu, že by mohl získat Noaha zpět. Paul se ale nevzdává, bez toho aby dokázal svoji lásku 'hlasitě'. Jeho nejlepší kamarádka se může vzdalovat, jeho druhý nejlepší kamarád se může vypořádávat s jeho velmi náboženskými rodiči a jeho ex-přítel nemusí jen tak brzo zmizet, ale někdy se všechno musí zhroutit, dokud vše do sebe nebude zapadat ještě lépe.
Příběh Boy Meets Boy se odehrává na opravdu zvláštní škole. Na škole, kde nikdo nesoudí, jestli jsi heterosexuál, bisexuál, homosexuál či dokonce transexuál. Roztleskávačky předvádějí svá čísla na harleyích, aby dokázaly zaujmout publikum. A mezi nimi je jeden chlapec ve druhém ročníku.

Paul je gay. A ví to už od svého ranného dětsví. A jak že se to dozvěděl? Od své učitelky. Měl s tím někdy problém? Nikdy. Má problém najít si vztah? Takměř nikdy. Co třeba tak fungující? To už je problém.

Paul se i po určité době snaží zapomenout na vzpomínky z jeho posledního nepovedeného vztahu s Kylem a jednoho dne potká někoho, kdo by snad i dokázal, aby na to mohl zapomenout. I po velice krátkém rozhovoru s Noahem Paul ví, že jeho srdce patří jemu a hned v den školy se ho snaží vypátrat s pomocí jeho přátel. A úspěšně.

Všechno vypadá, že vše v životě Paula je perfektní, ale zničehonic se vše začne hroutit. Jeho nejlepší kamarádka se rozejde se svým dlouholetým přítelem (se kterým se sice pořád rozcházela a dávala dohromady) a v mžiku si našla náhradu. Chucka Trucka, který před určitou dobu měl zálusk na školního quartebacka – Ignite Darlene. A od té doby se mu Joni začínala vzdalovat. Další problém přichází s jeho druhým nejlepším kamarádem a jeho náboženskými rodičemi. Tony je totiž také gay. Ale to nejhorší teprve přichází. Budující se vztah mezi ním a Noahem je v troskách. Důvod? Kyle.

David Levithan je ve světě známým spisovatelem a tohle byla moje první kniha od něho, kterou jsem si přečetla díky Ven. Sice nevím, co jsem přesně očekávala, ale musím říct, že jsem to nedostala.

Paul byl neskutečně nezajímavá, plytká, neslaná, nemastná postava, která ve mně nevyvolala žádné pocity, pouze kroucení hlavy nad jeho rozhodnutími, nad jeho myšlenkovými pochody a prostě nad vším co se rozhodl udělat. Chvílemi mně Kyle připomínal kočku v období páření, kdy se fixuje na kocoura, i když je kastrovaný, a nedá pokoj, dokud se kocour nevzdá. Přesně takhle mně připadalo, že se Paulchová. Prostě potřeboval dostat Noaha bez toho, aby mu dal nějaký ten čas na přemýšlení.

Noah byl celkem zlatý chlapec, který se ale v průběhu knihy zas tak moc neotevřel, takže možnost vytvoření si vztahu k němu byla prakticky nemožná. Naopak Paulův ex-přítel Kyle byl pravý opak. I když se prvně zdál jako pořádný hajzl, byla to vlastně jediná postava, který se s Paulem v knize otevřela a mohla jsem poznat co je doopravdy za člověka.

Ohledně nejlepších přátel Paula... no, Joni mně lezla na nervy už od začátku a ptoom co se dala dohromady s Chuckem Truckem to už bylo k nevydržení. Tony byl jen další v řadě nudných postav. To nejlepší na knize byla bez pochyb postava Ignite Darlene – Daryl. Musím uznat, že to muselo dát hodně práce (nebo možná pořádnou dávku houbiček), aby někdo takovouhle postavu dokázal vytvořit. Královna plesu a přitom quarterback? To je rozhodně něco, co v každé knize nepotkáte.

Příběh mně přišel, jako kdyby byl zasazen do planety… plné exotů a to doslova. Já nemám nic proti homosexuálům a podobným, ale nemyslím si, že mají život tak jednoduchý, jak tahle kniha popisuje. Aby nebyl na škole prakticky nikdo, kdo by se jim smál? Pochybuji. A další věc co mně nehrála, byl ten počet takhle různě orientovaných lidí. To bylo prostě přehnané.

Kniha sice byla velice krásně napsaná, ale bylo to plné klišé, nesmyslů a prostě tomu chybělo něco, co by tomu dodalo grády. Proto bohužel knize musím dát jen 2 hvězdičky. Další knihu od Davida si ale rozhodně přečtu, zejména protože CooBoo se rozhodlo vydat jeho knihu Every Day, na kterou jsem slyšela jen dobré.  

4 komentáře:

  1. Ach :D Dávka houbiček, jo? :D No, to asi jo... Byl pořádně zfetovanej... A vykastrovanej kocour nemá chybu.

    OdpovědětVymazat
  2. Už som čítala jednu recenziu na toto, ale skôr kladnú 8D Určite si to ale nechystám prečítať, stačia mi 2 geyovia v Meste kostí 8D Niežeby som mala niečo proti tomu 8) len sa do toho neviem proste vžiť 8D

    OdpovědětVymazat