13. května 2013

Netvor

Autor: Alex Flinn


Originální název: Beastly


Žánr: Young Adult, Retelling, Pohádka, Paranormal, Magie
Datum vydání v USA: 2. října 2007
Nakladatelství: HarperTeen
Počet stran: 304
Datum vydání u nás: Květen 2013
Nakladatelství: Moba
Počet stran: 255

Jsem netvor. Zvíře. Ne vlk nebo medvěd, gorila nebo pes, ale odporná stvůra, která chodí vzpřímeně. Jsem zrůda. Myslíte si, že vám vyprávím pohádky? Mýlíte se. Vše je skutečné. Místo – New York City. Čas – současnost. Nejsem znetvořený, není to nemoc. Budu takový navždy, jestli neprolomím kletbu.

Ano, kletbu, kterou na mě uvrhla ve škole čarodějka. Proč mě proměnila v netvora, který se ve dne skrývá a v noci se vydává na lov? Řeknu vám to. Řeknu vám, jak jsem byl Kylem Kingsburym, klukem, jakým byste si přáli být, s penězi, perfektním vzhledem a perfektním životem. A potom vám řeknu, jak jsem se stal perfektním… netvorem.
Kyle Kingsbury je typický hajzlík co má vše. Je bohatý, pohledný, chodí do luxusní soukromé školy, má přátele, je králem plesu a jeho dívka, královna plesu je nejkrásnější dívkou na škole a je úplně stejná jako on. Kyle má prostě perfektní život a ani ho tak moc neobtěžuje, že jeho otec nemá na něj tolik času a setkávají se každý den jen u televize při sledování sportů. A tak si Kyle myslí, že si může dělat cokoliv chce a chovat se ke všem, co nejsou jako on, jako k odpadu. To se ale změní.

Kendra, čarodějka, promění Kylea v netvora za to, jak se choval k lidem. Z Kylea se stane velké chlupaté monstrum s pařáty, který za světla nemůže vyjít ven a v noci jen pod mnoha vrstvami oblečení. Kendra mu ale dá šanci. Má přesně dva roky na to, aby našel někoho, kdo ho bude milovat, za to kdo je a tu lásku stvrdí polibkem. Potom jeho prokletí bude zlomeno.

Dokáže se Kyle změnit a najít někoho, kdo ho bude doopravdy milovat pro jeho osobnost a ne proto jak vypadá?

Kráska a zvíře byla vždy jedna z mých oblíbených pohádek. Taká strašidelná, ale vždy skončila dobře. Vždy jsem vyhledávala filmy a pohádky, které byli touhle starou, klasickou pohádkou inspirovány a i když jsem neplánovala si tuhle knihu koupit, prostě na mě dopadlo dětství a já po knize šáhla.

Po pravdě řečeno, očekávala jsem nějaký průměrný blaf, který si přečtu jednou a pak knihu zařadím do poličky a od toho okamžiku se na ni bude jenom prášit. Jsem moc ráda, že kniha překonala všechny mé očekávání a já si ji neskutečně užila a chvíli jsem se zase cítila jako malá holka.

Kyle byl ze začátku fakt neskutečný debil a já ho měla chuť vypléskat s každou větou co řekl. A to je asi na knize to nejzajímavější. Celou dobu sledujeme Kylea z jeho pohledu, vidíme, jak se mění, jak si nachází nové přátele, nové koníčky, jak se z malého spratka vyklube pravý muž a z velice nenáviděné postavy se stane postava, které budete přát jen to nejlepší, protože on si to fakt zasloužil.

Dále se mně na knize velice líbilo, že romance nebyla doslovně hlavním tématem knihy. Sice Kyle nutně potřeboval najít dívku, která ho bude milovat, ale k té přesné části se dostaneme asi až ve druhé třetině knihy. Další milá věc bylo, že mezi částmi knihy jsme mohli nahlédnout do chatovací místnosti, kde se schází ostatní prokletí. Tím pádem dostáváme možnost se seznámit s dalšími postavami a užít si s nimi i trochu srandy, protože někteří byli fakt super.

Kniha zaslouženě získává 4 hvězdičky a já ji doporučuji všem, kdo mají chuť se vrátit do dětství a připomenout si jednu z těch nejhezčích pohádek. A já doufám, že se brzo dostanu k další knize od Alex.

5 komentářů:

  1. Tiež som videla film. Dobrý bol, aj keď sa priznám, že som čakala trochu viac.
    Knihu som ešte nečítala, ale ani tá nemusí byť zlá :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já film neviděla, ale po knize jsem na něj dostala chuť. :D

    OdpovědětVymazat
  3. film byl super tak jsem hrozne zvedava na knihu :) ale popisujes to dobre :)

    OdpovědětVymazat
  4. Videla som film - ach, milujem ho 8) prečítala by som si aj knihu.

    OdpovědětVymazat