4. května 2013

Obsidian


Autor: Jennifer. L. Armentrout


Knižní série: Lux
Díl: 1.
Žánr: Young Adult, Paranormal, Mimozemšťané
Datum vydání v USA: 6. prosince 2011(první vydání); 8. května 2012 (druhé vydání)
Nakladatelství: Entangled Teen
Počet stran: 361
Datum vydání u nás: Nevyšlo



Začínat od začátku stojí za houby.

Když jsme se přistěhovali do Západní Virginie před začátkem posledního ročníku střední školy, tak nějak jsem se smířila s hloupými přízvuky, špatným internetovým připojením a s hodně nudy... dokud jsem si nevšimla svého sexy souseda s jeho tyčící se výškou a tajemnými zelenými oči.

A pak otevřel pusu.

Daemon je nesnesitelný. Arogantní. K zapíchnutí. Nemůžeme se snést. Ani trochu. Ale když mě cizí člověk napadne a Daemon doslova zamrazí čas mávnutím své ruky, no, stane se... něco neočekávaného.

Ten sexy mimozemšťan od vedle mě označí.

Slyšeli jste mě dobře. Mimozemšťan. Ukáže se, ze Daemon a jeho sestra mají proti sobě galaxii nepřátel, kteří chtějí ukrást jejich schopnosti a Daemonův dotek mě rozzáří jako hlavní ulici ve Vegas. Jediný způsob, jak se z tohohle můžu dostat živá, je držet se blízko Daemona, dokud se ty mimozemské triky ze mě neztratí.

Teda pokud ho nezabiji jako první já. 

Je to nějaká chvíle co otec Katy zemřel a její matka se rozhodla udělat krok vpřed, aby se konečně dokázali přenést přes jeho smrt. Proto se odstěhovaly ze slunečné Floridy do celkem nezáživného, malého městečka v Západní Virginii, kde i obchod s potravinami je nudný. Pro Katy je to samozřejmě velice těžké, nyní se musí přenést nejen přes otcovu smrt, ale také se musí smířit se špatným internetovým připojením, které ji zpomaluje v práci na jejím knižním blogu, ale hlavně s tím, že začne chodit do nové školy v posledním ročníku. Její matka je očividně rozčarovaná z toho všeho, protože do školy zbývá ještě několik týdnu a Katy nedělá nic jiného, než že sedí doma. Proto ji její máma navrhne, aby se seznámila se sousedovýma dětmi, které jsou prý ve stejném věku jako ona.

Když si Katy vezme radu matky k srdci a jde se zeptat na cestu do nejbližších potravin, a kde může koupit květiny do zahrady k sousedům, tak pozná jeho... a pak také jeho sestru. Dee a Katy se v okamžiku stanou přítelkyněmi a proto se Katy musí neustále potýkat s Deamonem. S tím arogantním bratrem její kamarádky, který očividně nechce, aby se přátelila s jeho sestrou. Proč? Je v tom jen obyčejná nenávist? Nebo se snad snaží Daemon Black svoji sestru ochraňovat... před něčím? Nebo je v tom i něco paranormálního? Jako například... mimozemšťané?

Jennifer. L. Armentrout je svým způsobem velice kontroverzní spisovatelka. Možná někteří z vás už slyšeli, že její díla se v mnoha případech převelice podobají jiným dílům, jejich známějších kolegyň. A přesto její díla jsou neskutečně populární u čtenářů všech věkových kategorií.

Na tuhle knihu jsem se chystala už... prakticky od dne, kdy byla poprvé vydaná. Kdo by si nechtěl přečíst paranormální romanci, v které výjimečně nevystupují upíři/vlkodlaci, ale mimozemšťané?! Bohužel jsem ji ale neustále odkládala a dávala přednost jiným knihám. Takže více jak roku jsem se k ní dokopala a teď musím říct, že jsem vůbec nelitovala.

Katy se okamžitě stala jednou z mých nejoblíbenějších hrdinek. Kdo by neměl rád celkem tvrdohlavou dívku, co má svůj vlastní knižní blog? K tomu jsem se s ní v mnoha momentech dokázala ztotožnit a říkala jsem si, že ta holka chvílemi fakt přemýšlí jako já. Co jsem ale na ní měla nejradši? To jak dokázala 'setřít' svůj objekt zájmu.

A to mě přivádí k Daemonovi. Pokud jste už někdy předtím četli recenzi na tuhle knihu, je dost možné, že jste narazili na bieberovské ách, óuch Daemon! Očekávala jsem, že to se mnou bude stejné, ale to byl velký omyl. Ze začátku mně Daemon moc nesedl, i když mě dokázal rozesmát, něco mu chybělo. Postupem času se to zlepšovalo a já si ho ke konci snad i trochu oblíbila. To nejlepší na něm bylo to, jak ochraňoval svoji 'mladší' sestřičku – Dee, která byla absolutně... jak to jen říct? Skvělá? Zlatá? To jsou slova, co ji vystihují. Dee je zřejmě postava, kterou si okamžitě oblíbíte, teda aspoň u mě to tak bylo. Je sice prototyp dokonalé holky, ale má něco do sebe a postupem času, jak jsem se dozvídala více o ní, její rodině a o tom co se jim stalo, jsem si ji zamilovala.

Obsidian je už má třetí kniha od téhle autorky, takže jsem už dávno seznámená se spisovatelčiným stylem psaní a tahle kniha mně to jen potvrdila. Četla se velice lehce a příběh neměl žádné momenty, nad kterými jsem se musela zastavit a přemýšlet, jestli to autorka myslí vážně nebo ne. Druhý díl mám právě rozečtený, a i když začátek má taky slabší rozjezd, stejně jako první díl, tak se už nemůžu dočkat, co si Jennifer přichystala pro Katy, Daemona, Dee, ale také samozřejmě pro ostatní hrdiny kteří v téhle knize vystupují.

Jak jsem již zmínila, kniha měla trošku slabší rozjezd, který mě ale bavil, a nevadil mně a proto dávám knize 5 hvězdiček a očekávám od druhého dílu něco více, aby si i druhý díl zasloužil stejné hodnocení. Knihu rozhodně doporučuji. Jennifer vytvořila knihu, která trochu hraničí mezi Young Adult a New Adult, a proto je to velice příjemná paranormální oddychovka, kterou slupnete rychle.

3 komentáře:

  1. Já jsem zní tak nadšená nebyla :D
    Hrozně mi vadila ta podobnost s Twilight-je sice pravda, že v Onyxu už se to nepodobalo tolik, ale pořád to bylo... podobné (sakra musím si najít jiné slovo :D)
    Dokázala ses s ní ztotožnit?! Vážně? Ach jak jsem se v tobě zmýlila! :D Já ji fakt nemám ráda.
    A to s tím knížek blogem... WTF? Asi by se mi líbilo, kdyby to autorka řekněme zmínila, ale aby o tom kecala pořád dokola? Jak se Katy rozplývá, že jí došly nové RC, a jak je celá hotová z toho, že nemůže jít psát, a (nevím, jestli tam jsi, ale tak snad to není tak velký spoiler, kdyžtak si to nečti, jestli nechceš :D)
    ....
    jak točila s Daemonem In my mailbox? Halóó! :D
    ...
    Daemon taky nebyl zrovna výhra :D Chci říct, je úžasný, ale nějak extra mi k srdci nepřirostl. Ale Cookie video *-*
    Ale tak bylo to fine :) Je to hrozně návykové, a fakt dobře se to čte :D Jo a přečetla jsem si poslední větu z Opálu. To jsem fakt neměla dělat :D NEČTI TO! To je tak... Já to nebudu číst. Fakt, že ne :D
    Jinak všimla sis, na kolika obálkách je ten kluk/popřípadě i ta holka? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu totožnost s Twilightem jsem tam trošku nedala... sakra. Ale zas jsem tam napsala, že se nechá ráda inspiriovat svýma slavnějšíma kolegyňama, což prakticky je to stejné. :D

      Jako, v některých věcech rozhodně ano - to myslím, jak si snažila namluvit že Daemona nemá ráda a tak (to jsem uplně já), jinak v dalších ohledech zase tak moc. Myslím, že k přátelům nejsem tak odměřená jako je ona a rozhodně bych nešla na ples s takým debilem jako je Simon - v tom jsme zase pravý opak.

      Tak tam jsem se ještě nedostala... ale zas mně to přijde také... milé. :D Aspoň má nějaký koníček, oproti jiným knížním hrdinkám. :D

      Já k Daemonovi stále nějak hledám cestu... chvílama ho ráda mám, potom zase ne... co už. :D

      Neboj, nebudu. :D To jsem si teda všimla, celkem otravné to je. Ale aspoň na obálkách Luxu vypadají nejlépe.

      Vymazat
  2. Pekná recenzia 8)
    Na toto sa chystám už dlho, ale zatiaľ ma nikto nijak extrémne nenalákal až na teba 8P posúvam teda čítanie na leto 8)

    OdpovědětVymazat