3. června 2014

The Selection


Autor: Kiera Cass


Knížní série: The Selection
Díl: 1
Žánr: Young Adult, Romance, Post Apocalyptic, Dystopia
Datum vydání v USA: 26. března 2013
Nakladatelství: HarperTeen
Počet stran: 327
Datum vydání u nás: ----
The Selection je noční můrou pro Americu Singer. Nejenomže ji do toho nutí její vlastní matka, ale také se nehodlá vzdát své lásky k Aspenovi, chlapcovi z nižší kasty. Aspen ji ale sám popohání k přihlášení, protože nechce aby ji unikl lepší osud, než ten který by s ním měla. America věří, že je nemožné, aby vytáhli z osudí její jméno a proto poslechne jak svoji matku i Aspena a dobrovolně se přihlásí.

Život 'Mer' se poté obrátí vzhůru nohama. Po srdcervoucím rozchodu s její láskou Aspenem přichází další šok. Byla vylosována v The Selection a tím pádem bude bojovat o srdce korunního prince Maxona. America je rozhodnuta, že v The Selection nehodlá bojovat ani o prince, ani o korunu, ale je si vědoma peněz, které její rodina za její účast získává. Po prvním neočekávaném setkáním s Maxonem to pro Americu nevypadá zrovna nadějně, ale druhý den ho požádá o dohodu. Přátelství za to, že si ji tam nějakou dobu nechá. Ale osud má jiné plány s Mer.

Kiera Cass, která se stala před vydáním této knihy 'senzací' díky jejímu ne zrovna příjemnému chování k čtenářům a bloggerům, napsala knihu připomínající spoustu reality show. Např. Farmář hledá ženu. Místo farmáře tady máme price, místo farmy palác, místo farmářských povinností tu jsou královské povinnosti a samozřejmě o srdce prince nebojuje jen pár dívek, ale rovnou 35.

America je hlavní hrdinkou tohoto příběhu, je napsána tak, aby vypadala tvrdohlavě ale přesto jako vyrovnaná, tvrdá dívka. Bohužel, America je pravý opak a každou kapitolou to ukazovala více a více. Vůbec se nedokáže rozhodnout co vlastně chce a její názory a cíle se mění častěji jak počasí v Londýně. Ale jakou jinou hrdinku by se dalo očekávat od knihy, která nám představuje post apokalyptickou reality show?

Samozřejmě nám tady nechybí ani pořádně přeslazený milostný trojúhelník, v němž máme chudého chlapce Aspena, který byl první láskou Ameriky a pak tu máme prince Maxona, kterého America prně vůbec nechce, ale poté si začíná uvědomovat pravý opak. Aspen je velice otravná postava, která si žádala o facku v každé jeho scéně. Maxon na druhou stranu je doslova a do písmene princ s velkým P. To znamená, že ze začátku byl usedlý až nudný, ale postupem začal vykukovávat z ulitky.

Pak je to velké množství vedlejších postav – samozřejmě když jsme v knize kde hlavní hrdinka bojuje o srdce prince společně s dalšími 34 dívkami. Některé z nich jsou milé (Marlee), některé z nich jsou pravý opak (Celeste – která nám předvádí mrchu s velkým M.) Pak je tu služebnictvo, stráže, rodiče Ameriky a Prince Maxona a další spousta postav, které jsou ale zapamatovatelné a je možné je od sebe rozeznat.

Příběh je velice čtivý, i když je kniha plná spoustu otravných postav a klišé, což je hlavním důvodem proč se mě kniha líbila. Je to lehká jednohubka, když nechcete zatěžovat svoji hlavu ničím extrémně složitým. V knize jde zejména o bojování o prince, ale také tam jsou další prvky dystopie – rebelové, systém v kterém The Selection probíhá, kasty a podobně. Ale ani jedna z těchto částí nepřebívá ten hlavní smysl příběhu – a to se mi velice líbí.

The Selection je kniha, kterou jsem si vždy chtěla přečíst, ale taky jsem se ji hodně obávala. Čekala jsem pouze to nejhorší, ale nakonec jsem byla i celkem mile překvapená. V žádném případě to není perfektní kniha, je to plné klišé, otravných postav a momentů, které vás nutí obracet oči, ale přesto mně nějak přirostla k srdci a já si ji užívala od začátku až do konce. Proto ode mě získává 5 hvězdiček, i když je to celkem hodně nadsazené a kniha si také hodnocení dost možná ani nezaslouží.

Žádné komentáře:

Okomentovat