16. července 2014

Breathe

Autor: Abbi Glines


Knižní série: Sea Breeze
Díl: 1.
Žánr: Young Adult, romance, contemporary
Datum vydání v USA: 4. června 2013 (16. května 2011 první vydání)
Nakladatelství: Simon Pulse (Wild Child Publishing první vydání)
Počet stran: 333
Datum vydání u nás: neplánuje se
Práce v domě rokové hvězdy? To je přece sen každé dívky!
Letní práce Sadie White má být na pláži jako plavčice, ale její matka je těhotná a odmítá jít pracovat. Proto Sadie poslechne svoji matku a převezme práci jako uklizečka/pomocná síla v kuchyni a na zahradě v domě milionářů. Později zjišťuje, že ten luxusní dům, v kterém pracuje, patří Jaxovi Stonovi. Rokové hvězdě, která dobývá hudební žebříčky, se skoro každým svým hitem. A samozřejmě je to idol všech dívčích srdcí... až na Sadiino.

Sadii se chová, jako kdyby ji bylo jedno, že pracuje pro sexy rokovou hvězdu. Kdyby podle sebe byla normální (to znamená, kdyby 'nevychovávala' svoji matku), tak by možná i nadšená byla. Jenomže je tu háček. Jaxe Sadii strašně přitahuje a je jí fascinován tak, že začne přemýšlet o tom co kdyby to mezi sebou přece jenom zkusili. Ale také si uvědomuje, že vážný vztah s jeho povoláním nemůže fungovat a taky nechce na konci léta zlomit Sadiino srdce. Odmítá a snaží se proti tomu bojovat, ale city které chová k Sadie jsou silnější.  

Příjemné čtení? Nebo spíše hloupé?
Breathe se snaží tvářit jako roztomilé a příjemné letní čtení, které by mělo zahřát každou dívku u srdce. Proč by taky ne? Která dívka nesní o letním románku s rokovou hvězdou? Problém je ale v tom, že Breathe se opravdu jen přetvařuje. Doopravdy jde o velice směšnou, naivní a hloupou knihu, která může urazit inteligenci kohokoliv, kdo se ji jen dotkne.  
  
Kdyby aspoň uměla dát šanci...
Sadie White je popisována jako hrdinka-chudinka, která se musí starat o svoji matku, která otěhotněla i přes to, že ji Sadie pravidelně kupovala kondomy. Myslí si, že její matka se o ni nestará a že je jí úplně jedno. Ano, ze začátku matka Sadie doopravdy vypadala na mámu, která není zrovna nejlepším rodičem, ale v průběhu knihy ukázala, že Sadie doopravdy miluje a že se o ni stará a myslí to s ní dobře. Bohužel si Sadie myslí, že její zaměstnavatelka v domě Stonových se o ni stará více jak její máma. Kdyby Sadie dala své matce šanci a sama se s ní snažila navázat kontakt, jejich vztah by mohl vypadat jinak.

Samozřejmě dále tu máme další důvod proč je Sadie hrdinka-chudinka. Musí pracovat místo svojí matky, která je v pokročilé fázi těhotenství a kdyby Sadie nepřevzala její práci, tak by neměli na účty, jídlo a potřeby pro miminko, které se má narodit.  

Má vztah s rockovou hvězdou nějakou budoucnost?
Dále tu máme velice kýčovitý vztah mezi Sadie a Jaxem. Jejich vztah mi nedával smysl ani trochu. Párkrát se setkají, jednou ji odveze domů, na cestě se zastaví v obchodě, kde Jaxe pozná malá fanynka. On je na ni milí a Sadie má slzičky v očích a je na pokraji vlastní potřeby o plenku. Jaxe potom několik dni nevidí a setkají se až při večírku , který Jax zorganizoval pro své přátele. Tam samozřejmě někdo na Sadie sáhne, Jax nahodí svoji fasádu velkého ochránce a odvede ji pryč. Tam ji vyzná svoje lásku a to jak by s ní chtěl být, ale nemůže protože by přece vztah s povoláním jako má on nemohl fungovat. A on nechce Sadie zlomit srdce – samozřejmě. I tak, mezi nimi vznikně vztah.

Jediné malé pozitivum na Breathe jsou hlavní postavy, které jsou celkem příjemné a jsou jediným důvodem proč této 9-dílné sérii ještě dám šanci. Druhý díl má být o Marcusovi, kterého se Abbi v knize snažila vnutit mezi Jaxe a Sadie a vytvořit milostný trojúhelník. Marcus byl lehce mimo, ale rozhodně byl nohem sympatičtější jak Sadie s Jaxem dohromady.  

Hodnocení
Breathe ode mě získává to nejnižší možné hodnocení – 1 hvězdičku. Kniha mě neskutečně rozčilovala od začátku do konce a já jsem byla velice blízko k tomu, abych vyhodila čtečku z okna. Tak moc mě hlavní postavy a příběh sám o sobě iritoval.  
Tato recenze je součástí prázdninového projektu Summer with Contemporary.

8 komentářů:

  1. Ako nápad na knihu to neznie zle, aj keď ide o klišé. Ale asi sa s tým autorka moc nevyhrala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to není špatný nápad. právě čtu knihu, která má velice podobný nápad, ale je mnohem lepší. :)

      Vymazat
  2. Toto je jedna z knižiek, ktoré som nedokázala dočítať. Abbi píše aj dobré knihy no táto rozhodne nepatrí medzi ne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně souhlasím a nedivím se ti. :) Já jsem s tím taky v jednu chvíli chtěla seknout.

      Vymazat
  3. Ach bože ty mi mluvíš z duše. Víceméně. Takovou kravinu jsem dlouho nečetla.
    Ale teda ta její matka, to bylo moc i na mě. Taky jsem si ze začátku říkala, že by je měla navštívit sociálka, ale pak autorka úplně obrátila a z "zavřete tu ženskou" se stalo "chudák paní, však ona se snaží." No já jsem jí to nežrala, ta matka se mi nelíbila ani trochu. Být její dcera se na ni z vysoka vy...kašlu a jdu pryč. Ať se stará sama.
    Kýčovitý vztah? Jaký vztah? Šli ven a pak to bylo jenom "Jsem tvůj šéf, jsem roková hvězda, vytáhla jsi moje skutečné já, miluj mě." A ona to udělala. Dafuq? Pak udělá to, co udělal, ona se zhroutí, on si po nějaké době nakráčí zpátky a všechno zapomenuto? To jako vážně? Ježíš rozčiluju se, jenom o tom přemýšlím :D
    Počkej Marcus. To je brácha té plavčice, že? Teda ten, co tam pracoval se Sadie :D
    Mimochodem beru tuhle recenzi jako znamení z Hůry a jdu sepsat tu svoji :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tu její matku ještě jak tak brala, viděla jsem horší. Mě spíš štvalo to jak se Sadie k ní chovala, ale jak se na konci ukázalo, ta baba fakt musela mít problém. :D :D :D Po tom co se jí narodilo to děcko to šlo jen k horšímu.

      Přesně to jsem tam psala! Jejich 'vztah' vznikl z ničeho nic... pak jako udělal to co udělal, on se zhroutí a pak vše v pohodě? Jako opravdu? Já bych ho poslala pěkně někam.

      Jo, Marcus je bratr té plavčice, Taky magor... ale ne tak strašný. :D

      Do toho sestro!

      Vymazat
  4. Ten námět by se mi moc líbil, ale zpracování zřejmě pokulhává :(

    OdpovědětVymazat