29. dubna 2013

Pokrevní pouta

Autor: Richelle Mead


Originální název: Bloodlines

Knižní série: Bloodlines/Pokrevní Pouta
Díl: 1.
Žánr: Young Adult, Paranormal, Upíři
Datum vydání v USA: 23. srpna 2011
Nakladatelství: Razorbill
Počet stran: 421
Datum vydání u nás: Listopad 2011
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 336

Mladá královna Lissa Dragomirová si netradiční politikou nadělala u morojského dvora spoustu nepřátel, kteří by ji rádi odstranili. Je ale velmi dobře střežena, a tak se spiklenci zaměří na její nevlastní sestru Jill. Vědí totiž, že kdyby Jill zabili, Lissa by musela odstoupit a přenechat trůn někomu, kdo má alespoň jednoho žijícího příbuzného.

Po brutálním útoku na Jill se Morojové a dhampýři rozhodnou uklidit Jill někam do bezpečí. Kam ale? Po dlouhém zvažování dojdou k závěru, že mladou vampýrku by jistě nikdo nehledal ve světě lidí.

Jill má doprovázet a strážit alchymistka Sydney Sageová. Obě dívky se zapíší na lidskou školu, kterou navštěvují i Adrian Ivaškov a Eddie Castile. Kamarádi zpočátku řeší běžné problémy spojené se studiem na lidské škole, ale brzy začnou zjišťovat, že na téhle škole nejsou jediní, kdo potřebuje k životu krev…

Vracíme se zpátky do světa Vampýrské Akademie. Tentokrát s jinou hrdinkou. Sydney Sageová, alchymistka, které porušila pravidla, aby mohla pomoci Rose Hathaway utéct, pomáhala ji v jejich záchranných akcích, a také se zapletla s ostatními vampýry/dhampýry. Nyní je Sydney vystrašená k smrti, protože jí hrozí převýchova. O to větší překvapení pro ni bylo, že alchymisté hodlají poslat její mladší sestru na zvláštní misi a to se Sydney nelíbilo, proto úkol, který byl pro Zoey vzala na sebe.

Sydney má doprovodit a hlídat nevlastní sestru královny Lissy Dragomirové, která je v ohrožení života – Jill Mastrano. Kam jí to má doprovodit? Do obyčejné lidské střední školy v Palm Strings. Jak to může vypadat, když se malá skupinka vampýrů s alchymistkou v čele usídlí na také škole? No, ze začátku velmi nevinně, ale jak to tak bývá, nikdy není nic tak nevinné jak to může vypadat …

Pokrevní pouta (v originále Bloodlines) je spin-off série k již zmíněné Vampýrské Akademii. Kde se setkáváme s novou hlavní hrdinkou Sydney a se staro-novými postavami v úplně novém prostředí.
Ze začátku jsem měla celkem strach, jak to Richelle udělá a jak se popere se Sydney jako hlavní hrdinkou. Všichni jsme byli zvyklí na neskutečně tvrdohlavou, energickou, nebojácnou Rose, která se nebála nikomu nakopat prdel. Sydney je pravý opak. Nikdy neudělá nic, co by neměla perfektně promyšlené, naplánované a nebyla si o tom 100% jistá. Nezní vám to jako hrdinka, která vám nesedne? Mně tak zněla. A nakonec jsem byla překvapená, že jsem si Sidney oblíbila více jak Rose hned po prvním díle.

Sydney ale není jediná postava, ke které se vracíme z Vampýrské Akademie. Je tu Jill, naše milá, malá princezna. Je neskutečné jak také dítě se dokáže vypořádat s takým tlakem okolo sebe. Nevychází se svou nevlastní sestrou, někdo neustále plánuje jak ji zabít, musí trávit na lidské škole s lidmi, které nikdy neviděla a neustále ji následuje stín Sydney, kterou vampýři děsí, a jen těžce si zvyká na život s nimi. Dále tu máme Adriana., který se stále pokouší překousat přes své zlomené srdce. Eddie, který měl strach, že už se nikdy nedostane k pořádné strážcovské práci po tom co pomáhal Rose a pak je tu spousta nových zajímavých postav, ale také zde narazíme na ty starší.

Jsem si jistá, že pro mnoho z vás bude zklamáním, že Rose se prakticky nevyskytuje v téhle knize. Pouze se o ní mluví a to zejména ve spojení s Adrianem. Ale přesto, její duch, který v téhle knize plave, tomu dodává ještě něco na víc. Něco co dělá tohle pravým následovníkem VA.

Musím uznat, že Richelle se s tím neskutečně poprala a zas ukázala, že je to paní spisovatelka. Dokázala vytvořit hlavní hrdinku na tolik odlišnou té minulé, a přesto si ji prostě v určitém smyslu musíte oblíbit. To stejné platí o posazení příběhu, předtím se děj odehrával v Akademii a Rusku. Nyní jsme se podívali do krásného teplého kraje – které přináší chvílemi nemalé problémy pro vampýry.

Celkově musím říct, že jsem byla z knihy nadšená. Očekávala jsem minimum a dostala jsem pravý opak. A proto si kniha odnáší plné hodnocení 5 hvězdiček. A já už se těším, jakým směrem se bude ubírat pokračování a co Richelle vymyslí a doufám, že to bude aspoň tak dobré jako první díl.


5 komentářů:

  1. Wooow, congrats k první recenzi! :) Skvělé! Osobně mi vůbec nevadilo, že se Rose v příběhu nevyskytuje - Adrian vynahradil celou partu z VA :D

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherná recenzia. Ja mám prečítané len prvé dva diely VA ale keď ju dokončím (a ja to dám), tak sa určite pustím do tohto, lebo sa mi to pozdáva oveľa viac. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc. Rozhodně bys to měla dočíst, VA má stupňující se tendence. :) A souhlas, podle mě Bloodlines je lepší jak VA. Zejména protože Adrian je lepší jak Dimitrij.

      Vymazat
  3. Na pokrevní pouta se chystám! Jen musím dočíst šestý díl VA :D

    OdpovědětVymazat